Introducere în terapia shockwave – ce este și cum funcționează?

4 minutes, 0 seconds Read
0 0
Read Time:3 Minute, 33 Second

Terapia shockwave este o metodologie inovatoare și non-invazivă utilizată în tratamentul diverselor afecțiuni musculo-scheletale. Această terapie a câștigat popularitate în ultimele decenii datorită eficacității sale în ameliorarea durerii și accelerarea procesului de vindecare, fără necesitatea intervențiilor chirurgicale sau a medicației pe termen lung.

Ce este terapia shockwave?

Terapia shockwave este o formă de tratament care folosește unde acustice de înaltă energie direcționate către zonele afectate ale corpului. Undele de șoc sunt generate de un dispozitiv special și sunt transmise prin piele pentru a stimula procesele de auto-vindecare ale corpului la nivel celular. Inițial, această tehnologie a fost utilizată pentru a descompune pietrele la rinichi, dar ulterior s-a extins aplicabilitatea sa în ortopedie, medicina sportivă, și recuperare medicală. Astfel, această terapie se bazează pe principii fizice bine stabilite și este susținută de cercetări științifice, oferind o alternativă eficientă pentru pacienții care caută soluții la durerea cronică fără a recurge la medicamente sau chirurgie.

 

Cum funcționează terapia shockwave?

Mecanismul de acțiune al terapiei shockwave este complex și implică mai multe procese biologice, astfel încât undele de șoc aplicate asupra țesutului afectat au capacitatea de a stimula circulația sângelui și de a îmbunătăți metabolismul la nivel celular, facilitând astfel regenerarea țesuturilor și repararea celulelor deteriorate. Mai mult, această terapie ajută la reducerea inflamației și la ameliorarea durerii, oferind pacienților o recuperare mai rapidă și mai eficientă. Prin creșterea producției de colagen și eliberarea factorilor de creștere, terapia shockwave contribuie semnificativ la vindecarea țesuturilor moi și a osului.

 

Beneficiile terapiei shockwave

 

Reducerea durerii: Terapia cu unde șoc este cunoscută pentru capacitatea sa de a reduce durerea în mod eficient. Undele acustice de înaltă energie stimulează procesele naturale de vindecare și eliberare a endorfinelor, contribuind la ameliorarea disconfortului și a durerii cronice.

 

Stimularea vindecării țesuturilor: Terapia cu unde șoc accelerează procesul de vindecare a țesuturilor deteriorate sau afectate. Aceasta îmbunătățește circulația sanguină și crește aportul de oxigen și nutrienți către zona afectată, favorizând recuperarea rapidă.

 

Evitarea intervențiilor chirurgicale: Pentru anumite afecțiuni, terapia cu unde șoc poate fi o alternativă non-invazivă și mai puțin costisitoare la intervențiile chirurgicale, oferind pacienților șansa de a evita procedurile invazive și perioadele lungi de recuperare.

 

Îmbunătățirea mobilității: Terapia ajută la creșterea mobilității și flexibilității articulațiilor, ceea ce este benefic pentru pacienții cu limitări de mișcare sau pentru cei cu afecțiuni cum ar fi tendinita sau fasciita plantară.

 

Rezultate rapide: Un alt avantaj major este rapiditatea cu care pot apărea rezultatele,  de obicei, pacienții observă o ameliorare semnificativă după doar câteva ședințe de terapie.

 

Fără efecte secundare majore: Terapia cu unde șoc este considerată sigură și are un risc scăzut de efecte secundare majore, ceea ce o face o opțiune atractivă pentru mulți pacienți.

 

Menținerea calității vieții: Prin reducerea durerii și îmbunătățirea funcționalității, terapia cu unde de șoc poate contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții pacienților, permițându-le să se bucure din nou de activitățile zilnice și să revină la un stil de viață activ.

 

Aplicații ale terapiei shockwave

Terapia cu unde șoc reprezintă o metodă medicală versatilă și eficientă, cu multiple aplicații, putând trata afecțiuni musculo-scheletice precum tendinitele și fasciita plantară, dar și probleme ortopedice, cum ar fi osteoartrita sau leziunile de ligamente și tendoane. În plus, terapia cu unde șoc poate ajuta la rezolvarea problemelor urologice, cum ar fi disfuncția erectilă și durerea pelvină cronică, precum și afecțiuni dermatologice, incluzând cicatricile și vergeturile. Chiar și afecțiunile vasculare, precum ulcerul varicos, pot beneficia de această terapie. Cu o gamă atât de largă de aplicații, terapia cu unde de șoc reprezintă o soluție eficace care îmbunătățește calitatea vieții pacienților și accelerează procesul de vindecare în diverse domenii medicale.

 

Terapia shockwave la Ortokinetic

Clinica Ortokinetic, se dedică oferirii de servicii medicale, chirurgicale și de recuperare medicală de cea mai înaltă calitate pacienților cu afecțiuni musculo-scheletale din București și din întreaga țară. Misiunea Ortokinetic constă în adoptarea celor mai avansate și eficiente metode de tratament, printre care se numără și terapia shockwave, pentru a asigura o recuperare rapidă și durabilă a pacienților noștri.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Similar Posts