Vânzări record pe piața imobiliară din București în decembrie: prognoze pentru 2024

3 minutes, 36 seconds Read
0 0
Read Time:3 Minute, 12 Second

Tranzacțiile imobiliare au fost accelerate de creșterea TVA.

North Bucharest Investments a avut mai multe tranzacții cu patruzeci la sută în comparație cu luna anterioară.

În timp ce numărul de autorizații de construcție și condițiile de creditare favorabile a scăzut, creșterea TVA a accelerat tranzacțiile imobiliare înainte de anul 2023.

Datorită datelor oficiale comunicate în 15 ianuarie de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), vânzările de imobile au crescut semnificativ în ultimul trimestru al anului trecut.

Vânzările Capitalei au crescut cu treizeci la sută în decembrie față de luna anterioară. În Decembrie s-au înregistrat 15.454 de tranzacții, în comparație cu 11.916 în noiembrie.

Această schimbare pozitivă demonstrează interesul crescut pentru piața imobiliară din București și încrederea potențialilor clienți în progresul pieței.

Vlad Musteață, care este proprietarul North Bucharest Investments:

În decembrie, eram obișnuiți să avem o perioadă mai liniștită, cu mai puține tranzacții. Ultimul trimestru al anului 2023 a fost unic. În cadrul companiei North Bucharest Investments, am experimentat o schimbare remarcabilă. Am înregistrat o creștere cu patruzeci la sută a vânzărilor în decembrie față de noiembrie, iar investitorii care achiziționează din fonduri proprii au dominat zona de nord a capitalei în ceea ce privește vânzările. Mulți clienți au renunțat să-și amâne achiziția de imobile din cauza așteptării unei creșteri TVA cu 4 puncte procentuale, care ar aduce în medie costuri mai mari de 5.000 de euro.”

Creșterea vânzărilor din decembrie 2023 a fost de 17% față de datele oficiale din decembrie 2022. În decembrie 2023, au fost cumpărate 15.454 de imobile, în comparație cu 13.254 în decembrie 2022.

Creșterea a fost determinată de următoarele elemente principale:

• Schimbarea cotei TVA:

Anunțul privind creșterea TVA-ului pentru imobile în 2024, de la 5% la 9%, a încurajat potențialii cumpărători să finalizeze achizițiile înainte de intrarea în vigoare a noii rate, ceea ce a dus la o creștere a vânzărilor în trimestrul IV al anului 2023.

Numărul de licențe pentru construcții:

A existat o scădere a numărului de autorizații de construcție noi, ceea ce a redus oferta de noi proprietăți. Creșterea cererii pentru proprietăți existente a fost rezultatul acestei restricții a ofertei.

• Ratele reduse în funcție de ipoteze:

Deoarece băncile oferă rate mai mici la ipotecile imobiliare, achiziționarea de proprietăți a devenit mai accesibilă pentru cumpărători. Un număr mai mare de tranzacții imobiliare au fost posibile datorită acestei politici bancare.

Acești factori au avut un impact semnificativ asupra pieței imobiliare din București în ultimul trimestru al anului 2023.

Vlad Musteață, care este proprietarul North Bucharest Investments:

Este de așteptat ca aceste tendințe să continue să influențeze piața până în 2024. În primul rând, creșterea TVA ar putea reduce cererea, dar limitarea ofertei de noi construcții și condițiile favorabile de creditare vor continua să stimuleze piața. Este esențial ca investitorii și dezvoltatorii să răspundă rapid la aceste schimbări, adaptându-se la cerințele cumpărătorilor care se schimbă în mod constant.”

În anul 2023, Grupul NBI a finalizat peste 400 de tranzacții imobiliare în blocuri noi din nordul Capitalei. Compania și-a dublat cifra de afaceri în doar un singur an, de la 20 de milioane de lei la 42 de milioane de lei.

Investiții din Nordul Bucureștiului

În sectorul imobiliar rezidențial, North Bucharest Investments (NBI) este un grup de companii care se concentrează pe activitate investițională și servicii de intermediere.

Omul de afaceri Vlad Musteață a fondat NBI Group în Republica Moldova în 2011. Din vara anului 2022, compania a intrat și pe piața din România.

NBI deține cele mai semnificative ansambluri rezidențiale din zona de Nord a Capitalei. Compania se distinge prin serviciile sale dedicate de marketing digital, asistență de vânzări calificată pentru vânzarea noilor ansambluri rezidențiale și comunicare personalizată pe social media pentru ansamblurile din portofoliu. Toate aceste măsuri ajută la optimizarea rezultatelor de vânzări pentru fiecare ansamblu rezidențial din portofoliul companiei.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Similar Posts