HI Gardens -Parcul tematic din Pădurea Dumbrava din Sibiu, un proiect creat pentru o experiență sustenabilă unică

7 minutes, 15 seconds Read
0 0
Read Time:6 Minute, 42 Second

Tehnologia de vârf și-a dat întâlnire cu natura într-un proiect rupt din viitor,  100% românesc și nominalizat la “Oscarul“ arhitecturii World Architecture FestivalSingapore 2023 !

Aquatica Experience împreună cu biroul de arhitectură și design BTFArch Ro Company, prezinta HI GARDENS, un concept unic de arhitectură care activează tehnologia de vârf în folosul naturii, pentru a crea un spațiu armonios și o stare de bine, prin materiale și facilități de ultimă generație Parteneriatul dintre cele două companii este o declarație pentru un viitor verde sustenabil cu adevărat posibil! România este o piață dinamică, cu un potențial ridicat pentru investiții în zona de sustenabilitate specifice economiei circulare, fiind o necesitate absolută pentru generațiile viitoare implementarea proiectelor ce au la bază tehnologii moderne și durabile.

HI Gardens este răspunsul provocării în a găsi o soluție ambițioasă de regenerare și reactivare a arealului din Dumbrava Sibiului (18 hectare), o pădure biodiversă care susține o varietate de floră și faună. Proiectul propune reconversia unei foste facilități militare acaparată de natură într-un mediu permanent pentru activități socio-culturale, accesibil gratuit publicului larg. Aici vizitatorul se bucură simultan de natura biodiversă existentă dar și de cele mai imersive experiențe tehnologice din domeniul agrementului și artei , totul în condiții de amprentă de carbon 0 în operare.

Implementare proiect

HI Gardens este propus ca o scenă pentru interacțiuni culturale într-un cadru sustenabil, ca o simbioză între respectul față de trecut cu responsabilitatea față de viitor. Conversia fostului depozit de armament include intervenții, precum renovarea și refuncționalizarea a mii de metri pătrați de construcții pavilionare existente în edificii cu tematici diverse, de la arte tradiționale până la new media art sau experiențe imersive ca realitatea augmentată sau realitatea virtuală. Pentru a limita cât mai mult intervenția, cei 2000 de metri de alei existente au fost integrate în propunere. Adițional, pasarela pietonală, The Joy of Life, cu o lungime de 1,5 kilometri, oferă utilizatorului posibilitatea de a observa fauna și flora de la diverse înălțimi, până la 10 metri, iar prin sistemul de susținere inedit reduce intervenția antropică.

În rezolvarea conceptului all-weather 24-hour use, soluția arhitecturală propusă este copertina de dimensiuni considerabile, 15.000 metri pătrați, realizată din panouri fotovoltaice transparente de ultimă generație, care permite experiența spațiului public indiferent de condițiile meteorologice sau anotimp, interferând cu bioclimatul existent. Acestea pot asigura consumul electric necesar atât al parcului cât și al unui mic cartier din apropiere, circa 150-200 de locuințe. Alte intervenții notabile sunt pista de mountain bike de 2 kilometri, ce se întinde pe tot perimetrul parcului, ca un drum de strajă și pasarelele, ce se înalță asemenea unor turnuri, reiterând ideea de cetate. O mare parte a parcului va fi dedicată artelor performative, ca loc destinat spectacolului.

“Proiectul combină reutilizarea adaptivă și reinventarea patrimoniului existent și include sisteme integrate specifice circularității sustenabile, este o bună exemplificare a simbiozei arhitectura – tehnologie, mulțumim partenerilor noștrii BTFArch pentru asumarea provocării acestui proiect. Parcul tematic din pădurea Dumbrava Sibiului reprezintă o combinație perfectă între arhitectură vizionară și tehnologie, este un proiect local cu impact global pentru umanitate.

Utilizarea conștientă și cu bună intenție a inovației tehnologice este o necesitate a viitorului în care evoluția tehnologică este o realitate indubitabilă. La Aquatica Experience reușim să creăm viitorul bucuriei prin combinarea cunoașterii cu înțelepciunea, pornind de la crezul că fiecare și oricare dintre noi este creatorul viitorului acestei planete, astfel ca prin proiectele noastre construim un cadru de conștientizare si asumare a acestui rol.

Proiectul este o platforma de cunoaștere și adopție conștientă a tehnologiilor viitorului în perfectă armonie cu natura “, declară Daniela Marișcu, CEO Aquatica Experience.

“Privit de sus, baza proiectului arhitectural unic este un „acoperiș imens” o copertină realizată din panouri fotovoltaice transparente. Copertina dispusă peste coronamentul arborilor, va asigura utilizarea spațiului indiferent de condițiile meteorologice, cu posibilitate de utilizare 24 de ore pe zi. Panourile fotovoltaice transparente, care alcătuiesc copertina, generează 100% o independență energetică, o energie verde atât pentru parc cât și pentru a cel puțin 200 de locuințe din împrejurimi.

În procesul de inovație al proiectului s-au limitat intervențiile antropice și s-a evitat consumul de spații verzi prin reutilizarea adaptivă și folosirea construcțiile existente legate printr-o pasarelă suspendată. Pasarela, cu o panta de 5%, pleacă de la nivelul solului și oferă atât fizic cât și figurativ noi perspective vizitatorilor pentru a se bucura de floră și faună”, declară arhitect Cristian Ghițău, managing partner  BTFArch Ro Company.

“Prin expertiza partenerului nostru, Aquatica Experience, experiența captivantă în parc include capsula Hyperloop, hărți interactive, ghizi hologramă cât și un eco-system specific economiei circulare susținut de propria criptomonedă, personal AI precum și o zonă comercială dedicată

exclusiv artiștilor. Toate aceste experiențe oferă o perspectivă uimitoare a vizitatorului căruia i se oferă opțiunea de a experimenta tehnologiile viitorului prin joacă în condiții de siguranța și relaxare”, declară Liliana Ghițău, managing partner  BTFArch Ro Company.

DespreAquatica Experience:

Aquatica Experience, un grup de firme cu peste 15 ani de experiență în industria  recreativă, cu un portofoliu relevant de proiecte tip design & build finalizate în toată Europa, co-fondat de antreprenoarea Daniela Marișcu,  este la a doua nominalizare în cadrul acestui festival global. Primul proiect numit “Legacy” a fost nominalizat în anul 2015 și a fost proiectat în spiritul inovator și sustenabil specific viziunii Aquatica Experience, în parteneriat cu o firmă locală de arhitectură. Proiectele Aquatica Experience se diferențiază în piață prin inovația tehnologică, soluții și produse disruptive în folosul sustenabilității și eficienței pe termen lung a proiectelor și sunt dedicate cu precădere industriei de wellbeing, agrement și parcuri tematice.

Despre BTFARCH RO COMPANY:

Cu o experiență de peste 30 de ani în Europa, în țări precum Austria, Germania, Olanda sau Elveția și 14 ani în România, BTFArch se deosebește ca fiind un birou de arhitectură cu propuneri inovatoare dar ancorate în realitate, atât pe plan internațional cât și național. Structura flexibilă a biroului permite abordarea unei varietăți multiple de dimensiuni și genuri de proiecte de arhitectură. BTFArch este dedicat în respectarea arhitecturii autentice și folosește cele mai recente tehnologii în construcții, obținând în proiectele abordate soluții de cea mai înaltă calitate, atât estetic cât și funcțional. Cu o echipă condusă de pasiune și profesionalism, transformă zilnic modul în care spațiul construit este perceput.

Filosofia BTFArch este că arhitectura trebuie să inspire, să provoace și să comunice dar în același timp să rezolve temele ridicate într-un proiect de arhitectură, indiferent că se raportează la o amenajare rezidențială, fit-out unui spațiu de retail sau elaborarea unui masterplan. De la concept la construcție păstrează și urmărește în execuție sau implementare, cele mai înalte standarde de calitate, respectând bugetul și timpul alocat. Astfel a reușit să clădească și să păstreze relații durabile cu clienții și colaboratorii acestora, pe plan național și internațional. Propunerile BTFArch prioritizează sustenabilitatea au un impact minim asupra mediului prin implementarea de soluții și sisteme eficiente energetic, punând în valoare aspectul estetic.

Despre World Architecture Festival – WAF:

Acest concurs reunește arhitecți și proiecte de arhitectură cu diverse programe din întreaga lume. Nominalizările se fac de către un juriu format din arhitecți internaționali, iar proiectele nominalizate, din shortlist, vor fi expuse la Singapore în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2023. În această perioadă, proiectele vor fi expuse lumii întregi, iar arhitecții își vor prezenta personal proiectele. Vizitatorii vor avea șansa de a cunoaște persoanele din spatele proiectelor și posibilitatea unică de a discuta cu ei. La sfârșitul acestor prezentări, juriul va alege câștigătorii pentru fiecare program de arhitectură în parte.

 www.btfarch.com                                                                     

 www.aquaticaexperience.ro

Telefon: +40 723 359 359

Email: [email protected]

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Similar Posts