În viață, oricine se poate confrunta cu situații neprevăzute iar accesul la finanțare este esențial pentru a rezolva nevoile financiare. Fie că este vorba despre acoperirea cheltuielilor neașteptate, finanțarea unui proiect inidividual sau organizarea unui eveniment, împrumuturile pot fi soluția cea mai la îndemână. Cu toate acestea, un istoric de credit negativ poate reprezenta o barieră semnificativă în obținerea unui împrumut. Din fericire, există alternative nebancare care pot fi o soluție mai accesibilă pentru aceste persoane. În acest articol sunt prezentate opțiunile disponibile și detaliile importante pentru accesarea creditării necesare.
Ce este un împrumut nebancar
Împrumuturile nebancare sunt produse financiare oferite în regim online sau fizic de IFN-uri, insituții creditoare care sunt reglementate de lege, dar nu supuse acelorași standarde stricte ca băncile. Acestea sunt mai flexibile în evaluarea riscului și pot oferi soluții de finanțare în condiții de eligibiliatate permisive. Printre principalele criterii care se iau în considerare se află vârsta cuprinsă între 20 și 75 de ani, venitul care trebuie să fie înregistrat la ANAF cu o valoare de minim 1.000 lei/lună și vechimea la actualul loc e muncă de minim 3 luni. Astfel, IFN-urile permit unui număr mai mare de persoane să aplice și să obțină ajutorul de care au nevoie, fără a depune mult efort.
Beneficiile acordate de IFN-uri solicitanților
Majoritatea IFN-urilor încearcă să ofere solicitanților produse cât mai potrivite pentru situația lor și care pot rezolva rapid urgențele întâmpinate. Acestea pun un accent mai mare pe posibilitatea de rambursare a aplicantului decât pe istoricul de credit avut. Astfel, se iau în considerare veniturile curente, stabilitatea locului de muncă și alte surse care pot fi de ajutor la plata creditului obținut.
Clienții pot accesa produse flexibile, care se pot plia pe orice nevoie sau situație întâmpină. De exemplu, Creditul Pentru Urgențe este potrivit pentru situațiile care necesită rezolvare imediată. Ramursarea împrumutului se poate face integral sau cu un minim de 3% la data scadentă + dobânda aferentă perioadei de untilizare. În plus, clienții au posibilitatea de a face mai multe trageri în limita plafonului dispoibil. Acest lucru poate reprezenta un avantaj pentru persoanele care scot sume mici deorece costurile creditului vor fi mai reduse.
În ceea ce privește accesarea resurselor financiare, IFN-urile se caracterizează prin utilzarea unor procese rapide și simple, fapt ce reprezintă o oportunitate pentru aplicați de a obține mai ușor banii de care au nevoie. Pentru a primi un credit, solicitanții trebuie să finalizeze o cerere pe site-ul instituție creditoare, cu ajutorul buletinului și a unui video scurt. Răspunsul se transmite în cel mai scurt timp deoarece majoritatea verificărilor sunt efectuate automat iar banii sunt transferați instant pe card.
Ce este istoricul de credit
Istoricul de credit reprezintă o analiză detaliată ce cuprinde informațiile cu privire la activitățile financiare desfășurate pe o anumită perioadă și creditele pe care o persoană le-a avut de-a lungul timpului. Acesta include informații despre împrumuturile luate, ratele achitate, întârzierile la plată, datoriile curente și orice alte obligații financiare.
Impactul istoricului de credit asupra obținerii unui împrumut nebancar
Istoricul de credit este un indicator important pentru instituțiile financiare nebancare în evaluarea riscului pe care îl presupune acordarea unui împrumut. Un istoric bun (plăți la timp, datorii mici) poate include rambursarea optimă la termen a creditului, în timp ce un istoric negativ (întârzieri la plată, datorii mari) poate implica imposibilitatea de a achita responsabil împrumutul primit.
Ca orice instituție financiară, și IFN-urile iau în considerare istoricul de credit al solicitanților. Acestea țin cont de un nivel de îndatorare stabilit de BNR în momentul în care oferă împrumuturi dar sunt mai flexibile în oferirea unor răspunsuri pozitive. Totuși un istoric de credit negativ poate duce la refuzul cererii de împrumut sau la aprobarea unei sume mai mici decât cea solicitată, dacă insituția consideră că solicitantul nu dispune de resursele necesare pentru a gestiona corect creditul selectat.
Din fericire, majoritatea IFN-urilor verifică automat situația financiară a clienților. Acest lucru le permite să le ofere produse potrivite pentru aceștia și pentru urgențele cu care se confruntă. Instituțiile financiare nebancare au interesul de a ajuta fiecare persoană care aplică să obțină creditul dorit și le oferă informații despre cum pot obține o finanțare responsabilă. Astfel, pe site, clienții pot vizualiza în timp real toate detaliile cu privire la împrumutul selectat în simulatorul de credit, pentru a lua decizii informate și pentru a dispune de un ajutor financiar eficient și potrivit.