Amenajarea interiorului unei case sau a unui apartament vine nu doar cu provocări de ordin financiar sau logistic, ci și cu provocări de ordin funcțional și estetic: ce stil de amenajare să alegi, ce finisaje sau culori, cum obții treceri fluide de la o încăpere la alta, etc. Un designer de interior ar putea să răspundă la aceste provocări și să vină cu soluții personalizate însă ce faci dacă nu ți-l permiți?
Începe prin a studia reviste de specialitate și caută exemple de interioare ce reprezintă diverse stiluri de design. Apoi închide ochii și încearcă să te proiectezi în încăperile respective pentru a-ți da seama ce stil ți se potrivește mai bine: modern, contemporan, industrial, scandinav, eclectic, classic, etc. Odată ce ai descoperit care este stilul pe care îl preferi, cel care te reprezintă pe tine și stilul tău de viață, lucrurile vor deveni mult mai ușoare.
Inainte de a te gândi la decorațiuni și mobilă, acordă importanță pereților și tavanelor casei pentru că acestea sunt elemente esențiale indiferent de stilul pentru care ai optat. Felul în care vei finisa pereții și tavanul te va ajuta să obții atmosfera specifică stilului de design care îți place: pereții accent, nișele, partițiile sau tavanele false vor defini încăperile casei tale și vor face clară apartenența la un stil sau altul.
Aici intervine gips cartonul. Cunoscut mai bine sub denumirea de rigips, acest material vine în diferite variante: rigips antiumezeală pentru baie și bucătărie, antifoc pentru placarea unui șemineu, etc. Mai multe despre diferitele tipuri de gips carton existente în piața materialelor de construcții, poți citi aici.
Cu ajutorul gips cartonului vei putea reproduce elemente definitorii ale stilului de design pe care l-ai ales. De exemplu, dacă ai optat pentru un interior contemporan sau scandinav, folosind placi de gips carton vei putea monta un perete decorativ care va adăuga dimensiune suplimentară încăperii și care, în funcție de stilul dorit, poate fi placat cu lemn sau cu piatră naturală, ori pe care îl poți vopsi cu o lavabilă cu efect de beton, astfel adăugând și textură suplimentară în încăpere.
Interioarele minimaliste beneficiază și ele de pe urma utilizării rigipsului. Într-o amenajare minimalistă spațiile trebuie să fie luminoase și să conțină doar piese de mobilier absolut necesare. Un dormitor minimalist, fără șifoniere masive, poate fi obținut prin construirea unui perete de rigips în spatele căruia să fie montate rafturi pentru a obține un dressing încăpător sau prin Instalarea unui tavan fals care să ascundă șinele pentru perdele și draperii.
Avantajele utilizării gips cartonului
Gips cartonul vine și cu avantaje de ordin practic ce nu trebuie ignorate, mai ales că alegând să îl folosești, vei face și o economie substanțială.
Unul dintre aceste avantaje este rapiditatea și ușurința cu care poate fi montat. Spre deosebire de soluțiile clasice, acoperirea pereților cu plăci de rigips nu necesită timpi de așteptare pentru uscare și nici nu este nevoie de șlefuire pentru a obține o suprafață dreaptă și fină. Ca urmare nivelul de praf și mizerie este unul minim, curățenia fiind mult mai ușoară. Placarea pereților se face rapid, cu adezivi speciali pe bază de ipsos și rezultatul final este o suprafață dreaptă și fină gata să fie acoperită cu tapet sau placată cu faianță ori gresie.
Un avantaj al utilizării plăcilor de rigips verde este durata lor mare de viață. Instalate corespunzător și în condițiile în care nu se intervine asupra lor după montarea pe perete sau tavan, plăcile de gips carton verde pot rezista până la 60 de ani, fără să se înmoaie ori să se crape.
În sfârșit, mai menționăm că plăcile de gips carton au o rezistență mare la foc și izolează termic și fonic. Repetăm însă că plăcile de gips carton sunt disponibile în mai multe variante și că trebuie să le alegi în funcție de destinația lor. La Cid Constructle găsești toate variantele de gips carton folosite în amenajările interioare și, dacă ai nevoie, tot de la ei poți contracta o echipă de meseriași care să îți ducă proiectul la bun sfârșit.
În concluzie, îți recomandăm că în amenajarea casei tale să ții cont de faptul că rezultatul final trebuie să reflecte personalitatea ta și să fie adaptat nevoilor tale și stilului tău de viață. Că să fie ”acasă”, o casă nu trebuie să arate ca o fotografie de revistă ci trebuie să fie un spațiu în care să te poți relaxa și bucura de timpul tău liber alături de ai tăi.
Sursa foto: freepik.com