retete paine

Retete paine de casa pas cu pas – cum faci cea mai buna paine cu drojdie

author
3 minutes, 3 seconds Read
0 0
Read Time:3 Minute, 14 Second

Iti este pofta de o paine de casa cu miez pufos si coaja crocanta, dar nu ai gasit inca retete paine potrivite? Incearc-o pe aceasta, iti va depasi asteptarile!

Ingrediente necesare pentru reteta de paine

Pentru inceput, iata ce iti trebuie:

  • 500 g faina alba
  • 300 ml apa calduta
  • 10 g drojdie proaspata sau 5 g drojdie uscata instant
  • 10 g sare
  • 1 lingurita zahar
  • 2 linguri ulei de masline (optional)

Instructiuni pas cu pas, cum sa faci cea mai buna paine de casa:

1. Incepe cu drojdia. Daca folosesti drojdie proaspata, dizolva-o in apa calduta, adauga si o lingurita de zahar. Lasa amestecul sa stea 5-10 minute, pana cand devine spumos. Daca folosesti drojdie uscata instant, treci direct la pasul urmator – o poti amesteca direct cu faina.

2. Intr-un bol mare, adauga faina si sarea. Fa o gaura in mijlocul fainii si toarna amestecul de drojdie (daca folosesti drojdie proaspata) sau apa calduta in care ai topit zaharul (daca folosesti drojdie uscata). Adauga si uleiul de masline, daca doresti. Incepe sa amesteci totul cu o lingura de lemn sau cu mainile, pana obtii un aluat.

3. Acum, aluatul trebuie framantat. Pune-l pe o suprafata pe care ai presarat faina si framanta-l timp de 10 minute cu mainile. Aluatul trebuie sa devina elastic si neted, sa nu se lipeasca. Cat framanti, poti sa mai adaugi faina, dar nu foarte multa, deoarece aluatul se va intari.

Atunci cand faci paine, cel mai bine este sa urmezi indeaproape cantitatile din reteta de paine pe care o folosesti.

4. Pune aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si acopera-l cu un prosop curat. Lasa-l sa creasca intr-un loc cald timp de aproximativ 1-2 ore sau pana isi dubleaza volumul. Este un pas esential al acestei retete de paine – daca nu lasi aluatul la dospit, painea nu va fi pufoasa.

5. Dupa ce aluatul a crescut, scoate-l din bol si impatureste-l de cateva ori, pentru a scoate aerul. Da-i forma dorita – il poti modela in forma de paine rotunda, in forma de bagheta sau il poti chiar imparti in mai multe bucati si sa faci chifle.

Pune aluatul modelat pe o tava tapetata cu hartie de copt.

6. Acopera din nou aluatul si lasa-l sa creasca inca 30-40 de minute. In acest timp se va relaxa glutenul, iar painea ta va fi si mai pufoasa, este un pas esential in majoritatea retetelor de paine pufoasa cu drojdie uscata sau proaspata.

7. Incalzeste cuptorul la 220°C pentru a coace painea. Daca vrei o crusta crocanta, poti pune un vas cu apa fierbinte pe fundul cuptorului. Aburul format va produce o crusta mai crocanta. Coace painea timp de 40-45 de minute, pana devine aurie si suna a gol cand o bati usor pe fund.

8. Ultimul pas al acestei retete paine. Dupa ce scoti painea din cuptor, las-o sa se raceasca pe un gratar. Nu taia niciodata painea fierbinte, aluatul isi va schimba textura.

Sfaturi si trucuri, cum sa faci cea mai buna de casa de fiecare data!

  • Foloseste o faina care are cat mai multa proteina, 12g, 13g sau chiar mai mult.
  • Adauga seminte, nuci sau ierburi aromatice in aluat pentru aroma si textura.
  • Apa pe care o adaugi in aluat nu trebuie sa fie fierbinte, ci doar calduta, altfel drojdia va muri si aluatul nu va mai creste.

Ce zici? Nu este deloc complicat sa faci paine de casa! Ai nevoie doar de o reteta si de ingredientele potrivite. Secretul Bunicii iti vine ajutor – pe langa drojdie de cea mai buna calitate, ti-au pregatit si o multime de retete pe care sa le testezi.

Incearca aceasta reteta simpla si vei vedea cat de usor este sa pregatesti acasa paine delicioasa! Apoi, poti incepe sa testezi si alte retete paine delicioase!

About Post Author

SG

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Similar Posts