Maiaua este un agent de crestere si dospire natural, folosit de mii de ani pentru prepararea aluaturilor. La baza, maiaua este o cultura de microorganisme, drojdii si bacterii salbatice naturale, care fermenteaza aluatul si dau acel gust unic, usor acrisor, dar si acea textura pufoasa si aerata la interior, coaja fiind crocanta la exterior.
Probabil ca ai auzit ca este destul de complicat sa iti prepari propria maia si ca dureaza foarte mult, dar, de fapt, este destul de simplu si nu va trebui sa cauti locatii de unde sa cumperi. Ai nevoie de o reteta buna, de multa rabdare, iar rezultatul nu te va dezamagi.
Iata de ce ingrediente si ustensile ai nevoie pentru orice retete maia!
Incepem cu lucrurile esentiale: faina si apa. Atat. Este important sa folosesti o faina integrala (de grau, de secara etc.) pentru ca aceasta contine mai multe microorganisme naturale necesare fermentatiei si este procesata mult mai putin decat faina alba. De asemenea, apa trebuie sa fie cat mai curata, fara chimicale, deoarece clorul poate distruge bacteriile care ar trebui sa se inmulteasca in amestecul de apa si faina.
Pentru ustensile, vei avea nevoie de un borcan mare de sticla (ideal de 1 litru), o lingura de lemn sau de plastic, un cantar de bucatarie si o carpa curata pentru a acoperi borcanul. Ca sa faci o reteta cu maia fara drojdie vei avea nevoie de mai multe zile pana va ajunge sa aiba proprietatile si aroma pe care le cauti.
Ziua 1: amesteca 100 de grame de faina integrala cu 100 de mililitri de apa intr-un borcan de sticla. Amesteca bine pana cand obtii o pasta omogena. Acopera borcanul cu carpa si lasa-l la temperatura camerei, intr-un loc ferit de curenti de aer si de lumina directa.
Ziua 2: arunca jumatate din amestecul din borcan. Adauga apoi 50 de grame de faina alba si 50 de mililitri de apa. Amesteca bine si acopera din nou borcanul.
Repeta acest proces in fiecare zi timp de aproximativ o saptamana. In acest timp, vei observa cum maiaua incepe sa faca bule si sa creasca in volum. Acesta este un semn ca fermentatia are loc si ca drojdiile si bacteriile sunt active.
Nu folosi amestecul pe care trebuie sa il arunci, nu este comestibil.
Dupa aproximativ o saptamana, ar trebui sa fie spumoasa si sa aiba un miros usor acru, dar placut. In acest moment, maiaua este gata sa fie folosita pentru a face paine.
Sfaturi pentru brutarii artizanali
Odata ce este activa, trebuie hranita regulat pentru a o mentine vie. Daca nu o folosesti zilnic, poti pastra maiaua in frigider si o poti hrani o data pe saptamana.
Atunci cand folosesti maiaua in retetele tale de paine, aminteste-ti ca dospirea cu maia este mai lenta decat cu drojdie comerciala. Aluatul poate necesita mai multe ore pentru a dospi corect, foloseste o reteta de paine cu maia, nu cu drojdie, si totul va fi bine.
Experimenteaza cu diferite tipuri de faina si proportii pentru a gasi combinatia perfecta pentru tine. Poti adauga si seminte, nuci sau alte ingrediente pentru a diversifica retetele.
Maiaua este un organism viu. Trebuie tratata cu grija. Evita sa folosesti ustensile de metal si asigura-te ca apa folosita nu este clorinata.
Ti se pare o bataie de cap prea mare sa faci de la zero? Nu e problema, Lesaffre.ro are solutia pentru tine daca te intrebi de unde cumperi maia naturala. Fiind un producator de drojdii si maia recunoscut si apreciat la nivel mondial, te poti baza cu incredere pe produsele Lesaffre. Contacteaza-i si afla mai multe!